A taste of heaven

Monday, March 7, 2011

| | |
Well my dear foreign readers, the rest of this post will be in Swedish since I find it hard to believe that any of you will travel round the world to visit this marvelous little butcher shop in Helenelund, Sweden.

Dagen före det stora snöovädret åkte jag för ovanlighetens skull med SL och slö som jag var, så orkade jag bara inte släpa mig uppför den branta trappen och ännu brantare gångvägen upp till vår "kulle". Istället ställde jag mig och väntade på 178an ( för en enda hållplats... ja ja jag vet) och slö-glodde som man bara kan göra när man väntar...Huset tvärs över gatan innehåller en väl renommerad Iransk restaurang, en liten hål i väggen till frisörsalong samt Dannes Godishörna, ett lockande häng för traktens ungar. Men hålla - det står inte Dannes på skylten längre utan Håkan. Och inte godis utan kött och delikatesser!! Väl hemma googlade jag, men Håkan är en hemlig man - han har ingen websida han inte. Däremot hittade jag en blogg av en tjej nån stans i grannskapet som varmt rekommenderade Håkan och hans varor.

Så i fredags tog jag mig tid och gick dit och det kommer jag aldrig att ångra. Första intrycket var; liten affär, litet sortiment, men ack vad jag bedrog mig. Ja alltså, affären är ju liten men vilken kunnig, trevlig och genereös man och vilka himmelska  varor jag kom hem med. Jag slog till på fyra stooooora biffar av det mest fantastiska marmorerade kött (nöt ytterfilé), två paket om sex grillspett, en burk fetast så god att jag var tvungen att stöna lite av njutning, en burk "chimchaya" sås (ni får ursäkta mig men jag har inte den blekaste om vad den heter egentligen eller hur det stavas) oerhört kryddig tomatröra, het och med en viss rökighet, en burk aubergineröra som även den fick mig sucka av lycka. Dessutom fick jag helt gratis ett paket av Håkans hemgjorda korvar och en burk bearnaisesås. Allt detta till det oerhört facila priset på 430kr. När jag lyckligt trippade ut genom dörren insåg jag att min kasse var tung som en liten tegelsten och insåg att jag hade rena fyndkassen i handen.
Biffarna hamnade på grillen till middag på lördagskväll (så dom kom inte med på bild) tillsammans med en vitlöks- och gräddstinn  potatisgrating. Och här måste jag klämma in med; vi har under sommarhalvåret (ja ibland på vintern med när man kommer åt grillen) köpt kött på två av Sollentunas köttbutiker - olika sorters kött, mest mu - men aldrig, aldrig har vi under dessa 12 år ätit maken till mört kött som det jag köpte hos Håkans. Det bara smalt i munnen och när vi var klara fanns det inte minsta lilla smul kvar, förutom några kantbitar som voffarna fick lyxa på.

Söndag fick familjen för ovanlighetens skull lunch - korvarna grillades och inmundigades med världens torraste korvbröd. Suck, dom håller inte alltför länge i frysen dom inte, korvbröden alltså. Men korvarna var fantastiska  de både luktade underbart i rått tillstånd och smakade förträffligt gott tillagade.

Till middag gjorde jag familjens potatisfavorit - Hasselbackspotatis och grillspetten grillades. De var lyckligt befriade från allt vad grönsaker heter, utan innehöll bara små fina filébitar på träspett som var marinerade i en marinad fullsmockade med vitlök, chili och andra spännande kryddor. Fram med alla såser och röror, jag tror jag åt upp större delen av aubergine röran själv, lika glatt suckande och - jag som knappt får i mig några större mängder kött nuförtiden, slukade två spett utan problem.

Till helgen hoppas jag att de beställda kambenen har anlänt, sen ska jag ha en stooor burk feta ost och mer augergineröra och...... Föresten, vill ni veta trickset med att få till fin-fina kamben? Det är att koka dem i en buljong tillsammans med Liquid Smoke (koncentrerad rök smak på flaska) till dess de är genomkokta, låt den svalna i buljongen och grilla dem sedan penslade med vilken grillsås man än må gilla.

Så - du där i Helenelund, Tegelhagen och Silverdal, jag föresten hela norra stor Stockholm (ja resten av Stockholm med, det ligger ju vid pendeltågstationen) - har du inte redan varit där - skynda skynda. Inte nog med att Håkans Kött och Delikatesser har en suverän kvalitet, men dessutom trevligt bemötande och helt fantastiska priser, så butiken absolut värd ett besök (och två och tre och...) Ju fler vi är som handlar där, ju större sannolikhet att han blir kvar. Jag vet att jag från och med nu kommer att gå dit varje fredag för att införskaffa helgmaten. Gör det du med!

Och nä - jag har inget som helst ihop med Håkan;-p, jag blir bara så vansinnigt glad över att hitta sådan fantastisk kvalitet till ett sånt makalöst pris och - nära.

1 comments:

spritzen said...

www.hakankottdelikatess.se/